Om Tävlingen

ARLANDASTAD DUATHLON

Väsby SS Triathlon arrangerar Arlandastad duathlon. Duathlon är en tävling inom triathlon där tre moment genomförs i följd: löpning, cykel, löpning och där den som är först över mållinjen efter att ha genomfört alla tre moment vinner. Tävlingsdatum är 1 maj 2024

Olika klasser

SM

SM DUATHLON

SM arrangeras för Senior- junior- och ungdomsklass.

Dessa tre klasser kallas även för elit. Om start sker samtidigt för alla tre elitklasser är det möjligt för en ungdom att vinna SM märke i sin egen klass men också i junior- och seniorklass. En junior kan vinna i sin egen klass men även seniorklass. Senior kan bara vinna i sin egen klass.

 • Ungdomsklass USM är herrar och damer 16-17 år, sprintdistans
 • Juniorklass JSM är herrar och damer 18-19 år, sprintdistans
 • Seniorklass SM är herrar och damer 20 +, sprintdistans

Arlandastad duathlon är ett draftinglopp och därför kommer vi starta alla tre klasser, herrar och damer samtidigt. I resultatlistan kommer vi särskilja damer och herrar.

RM

TÄVLINGSKLASS AG (MASTER)

Tävlingsklass AG (Master) betyder ”åldersgrupper”.

AG (Masters) börjar från 20 år och uppåt. Tidigare började AG (Masters) vid 35 år. Idag är det möjligt för alla, över 20 år att välja om man vill tävla i elitklass (Senior) eller Åldersklass. Detta gäller från 20 år +

CUPEN MASTER TOTAL

Denna cup är ny sedan 2023. Master Total togs fram för att skapa ytterligare spänning och puls bland masters deltagarna. Genom anpassning av sluttiden i mål utifrån ålder (åldersfaktor) får man en tid där de äldres prestation kan jämföras med de yngre och tvärtom. Med detta blir det mera intressant att delta även för de som är få i sin åldersklass.

På detta sätt tävlar alla masters med varandra oavsett åldersklass. Vinnaren i Master Total kan vara från vilken åldersklass som helst.  En yngre deltagare kommer behöva kämpa hela vägen in över mållinjen för att inte riskera att bli slagen av någon äldre som kommer strax bakom.

DRAFTING

Arlandastad duathlon är ett draftinglopp och därför kommer vi starta alla våra AG klasser, herrar och damer samtidigt. I resultatlistan kommer vi särskilja damer och herrar åt. Så även åldersgrupp för åldersgrupp. Drafting innebär också särskilda regler. Dessa regler gäller främst cykel och hjul. Du måste ha en för drafting godkänd cykel samt godkända hjul. Läs mer om tävlingsregler här

SUPERSPRINT

SUPERSPRINT 14-15 ÅR TÄVLINGSKLASS + STC

Det finns en tävlingsklass för ungdomar 14-15 år och som ingår i Svenska triathloncupen.

Tävlingsklass ungdomar 14-15 år är supersprint. Supersprint är halva distansen av sprint vilket betyder 2,5 km löpning, 10 km cykel, 1,25 km löpning. Detta är den första tävlingsklassen för ungdomar. Utmana sig själv mot andra, sätta ett mål med sitt lopp men fortfarande först och främst ha kul tillsammans! Ogillar man att tävla eller känner sig osäker på om man kommer att orka men vill ändå delta – då är det möjligt att ställa upp i Tri4fun även i denna åldern.

TRI4FUN

BARNTÄVLING TRI4FUN

Arlandastad duathlon är den perfekta tävlingsarenan för en barntävling!

Här kommer framtidens triathleter spring, cykla, springa på delar av samma bana som övriga tävlingsklasser. Vi erbjuder helt avstängda och bilfria vägar.

PARA

PARAKLASS

2022 började vi erbjuda Paraklass och det är vi stolta över att kunna fortsätta med.

Vi är övertygade om att vår bana är den absolut bästa banan i Sverige för just Para klasser. Vår tävling sker på en raceingbana för motortrafik som vi hyr av Drivelab, Arlandastad testtrack 2. På Arlandastad duathlon går det utmärkt att tävla med handtrampade cyklar, tandem och rullstolar då all tävling kommer ske på permanentbelagd väg.

MOTION

MOTIONSKLASS

Motionsklass är samma distans som tävlingsklass, sprintdistans vilket innebär 5 km löpning, 20 km cykel, 2,5 km löpning.

Vi kommer erbjuda motionsklass för alla som vill prova-på, tävla i sitt eget tempo eller som ännu inte är medlem i en förening och har tävlingslicens.

MOTIONSKLASS STAFETT

2024 kommer vi erbjuda en ny variant i motionsklass. Stafett! Här kan ni som grupp (max 3 deltagare per lag) dela upp de 3 momenten som ni vill. Första person tar inledande löpning (5 kilometer), en andra person tar cyklingen (20 kilometer) och en tredje tar sista löpningen (2,5 kilometer). Det går också att vara 2 personer där en springer och en cyklar. Det kommer inte vara möjligt att dela upp varje enskilt moment på flera personer. Detta är tänkt som en kul grej för ett kompisgäng eller kollegor – att tillsammans genomföra ett duathlon.

Drafting i alla klasser!

Arlandastad duathlon är en så kallad draftingtävling där det är tillåtet att ligga på rulle bakom framförvarande cyklist.

Du får bara cykla på en, för drafting godkänd cykel. En landsvägscykel med traditionellt bockstyre och godkända hjul gäller.

https://www.svensktriathlon.org/tavling/tavlingsregler/

Klasser

 • Sprint senior / Tävlingsklass – Drafting*
 • Sprint 18-19 år / Tävlingsklass – Drafting*
 • Sprint 16-17 år / Tävlingsklass – Drafting*
 • Sprint Master / Tävlingsklass – Drafting*
 • Supersprint 14-15 år / Tävlingsklass – Drafting*
 • Para klass
 • Sprint Vuxna / Motion drafting
 • Tri4fun – Barn 6 + och barn och ungdom 9 – 15 år

*Kräver tävlingslicens

Duathlon = Löpning, cykel, löpning

SM/RM + motion, para och ungdom
Duathlon sprint = 5 km, 20 km, 2,5 km (1:a löpning 2 varv, cykel 6 varv, 2:a löpning 1 varv)
Duathlon supersprint = 2,5 km, 10 km, 1,25 km (1:a löpning 1 varv, cykel 3 varv, 2:a löpning 1 varv)

Duathlon barntävling

Barn 9-15 år = 1,25 km, 4,5 km, 1,25 km (1:a löpning 1 varv, cykel 2 varv, 2:a löpning 1 varv)

Barn 6 – öppen klass = 0,7 km, 2,5 km, 0,7 km (1:a löpningen 1 varv, cykel 1 varv, 2:a löpningen 1 varv)

Var

Arlandastad testtrack (5 minuter från Arlanda 20 minuter från Stockholm)

När

1 maj 2024

Tidsschema för alla klasser

Arrangemang/distans

Supersprint, flick/pojk 14-15 år / Tävlingsklass – drafting

Starttid

10:00

Incheckning

09:15-09:45

Tävlingsklass Age-group (Masters), Herrar & Damer Sprint drafting

10:30

09:45-10:15

Sprint Vuxna, Herrar & Damer / Motion + stafett – drafting

11:00

10:15-10:45

Sprint Para, Herrar & Damer / Motion + stafett

11:45

Tävlingsklass Senior, junior & ungdom, Herrar & Damer Sprint – drafting

13:45

13:00-13:30

Barn 6+ och 9-15 år Tri4fun

15:00

14:30-14:45

BANOR SPRINT

LÖP 1

CYKEL

LÖP 2

BANOR SUPERSPRINT

LÖP 1

CYKEL

LÖP 2

Banor Barn 6+

LÖP 1

CYKEL

LÖP 2

Banor, Barn 9-15 år

LÖP 1

CYKEL

LÖP 2

Arlanda Testtrack 2 drivs av Drivelab Stockholm och är en trafikövningsbana för motortrafik. Den är belägen i Arlandastad.